25 czerwca w Hotelu Crowne Plaza w Warszawie odbyła się uroczysta gala finałowa XXVII edycji ogólnopolskiego konkursu Rolnik-Farmer Roku. Finalistami konkursu zostali Państwo Monika i Grzegorz Pszczoła oraz Marlena i Paweł Jaruga - rolnicy w naszego województwa. Lubelską Izbę Rolniczą reprezentował Prezes Zarządu Gustaw Jędrejek. W gali uczestniczyli min: Jan Krzysztof Ardanowski - Przewodniczący Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, Jerzy Chróścikowski – Przewodniczący Senackiej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Robert Telus – Przewodniczący Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Patroni Konkursu Pani Małgorzata Gośniowska-Kola – Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Marek Adamski Rektor Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego, a także parlamentarzyści i szefowie instytucji rolnych.
Najważniejszymi gośćmi byli rolnicy – zwycięzcy tej i poprzednich edycji. Łącznie w Gali wzięło udział ponad 200 osób (należy podkreślić że wśród uczestników 125 osób było zaszczepionych przeciw Covid -19)
W XXVII edycji konkursu mimo panującej pandemii koronawirusa o tytuł Rolnik- Farmer Roku ubiegało się 287 kandydatów, kapituła zakwalifikowała do finału 25 rolników a 8 z nich otrzymało tytuł Rolnik -Farmer Roku w różnych kategoriach. Laureaci Konkursu otrzymali statuetkę „Złote Jabłko” – symbol konkursu, list gratulacyjny od Prezydenta RP oraz pamiątkowe grawertony od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Poniżej przybliżono profile gospodarstw finalistów z woj. lubelskiego.
Państwo Pszczołowie prowadzą gospodarstwo rolne o powierzchni ponad 72 ha. Zajmują się hodowlą bydła mlecznego, uprawą zbóż, okopowych, rzepaku i kukurydzy. Rolnicy dbają o żyzność i strukturę gleby, stosując właściwy płodozmian, nawożenie organiczne, a także preparaty podnoszące aktywność biologiczną gleby (EM). Pogłowie bydła liczy 57 sztuk, w tym 34 to krowy mleczne. Roczna produkcja mleka wynosi ponad 260 tys. litrów. Krowy utrzymywane są w oborze uwięziowej i wolnostanowiskowej. Zadawanie pasz odbywa się przy wykorzystaniu wozu paszowego. Kiszonki z traw sporządzane są w balotach, a kiszonki z kukurydzy i wysłodków buraczanych w silosach. Gospodarstwo jest bardzo dobrze wyposażone w maszyny, urządzenia oraz sprzęt do produkcji rolnej. Za dynamiczny rozwój gospodarstwa i wysokie osiągnięcia produkcyjne państwo Pszczołowie zdobyli wiele tytułów i wyróżnień.
Państwo Jarugowie prowadzą 36-hektarowe gospodarstwo. Głównym kierunkiem produkcji jest uprawa krzewów jagodowych - agrestu i porzeczki oraz uprawa rzepaku i pszenicy. By usprawnić proces technologiczny, zakupiono szereg nowoczesnych maszyn, w tym kombajn do zbioru owoców jagodowych i specjalistyczne ciągniki. W celu zachowania struktury, żyzności i bioróżnorodności gleby stosuje się przedplony i poplony, a także odpowiednie nawożenie organiczne. Chcąc zwiększyć dochody, państwo Jarugowie myślą o przetwarzaniu owoców w swoim gospodarstwie i sprzedaży w ramach rolniczego handlu detalicznego RHD. Pan Paweł Jaruga mocno angażuje się w działalność lokalnej społeczności, a także w promocję owoców jagodowych.
KOWR: Znamy laureatów konkursu „Rolnik – Farmer Roku” >>
Źródło: Farmer-Roku.pl