Parlament Europejski przyjął dziś stanowisko w sprawie wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Głosowanie odbyło się 532 głosami za i 78 przeciw. Obejmowało ono dwie poprawki o szczególnym znaczeniu dla Grupy Roboczej ds. Jakości.

Przyjęto poprawkę 113 dotyczącą nazw mięsa. Została ona przyjęta 355 głosami za i 247 przeciw. Przyjęcie tej poprawki zdefiniuje mięso jako „jadalne części zwierzęcia” i uwzględni konkretne odniesienia do steków, burgerów i kiełbas. Jest to pozytywny krok w kierunku zakazu stosowania nazw produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów roślinnych imitujących mięso lub laboratoryjnie hodowanych produktów białkowych.

Przyjęto również poprawkę 147, która zapewni, że produkty pochodzące z UE będą pozyskiwane w ramach zamówień publicznych, a produkty z oznaczeniem geograficznym będą traktowane priorytetowo. Poprawka ta została przyjęta 527 głosami za i 76 przeciw.

Komunikat prasowy z sesji plenarnej w linku >>>

Źródło: KRIR

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.