Parlament Europejski przyjął dziś stanowisko w sprawie wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Głosowanie odbyło się 532 głosami za i 78 przeciw. Obejmowało ono dwie poprawki o szczególnym znaczeniu dla Grupy Roboczej ds. Jakości.
Przyjęto poprawkę 113 dotyczącą nazw mięsa. Została ona przyjęta 355 głosami za i 247 przeciw. Przyjęcie tej poprawki zdefiniuje mięso jako „jadalne części zwierzęcia” i uwzględni konkretne odniesienia do steków, burgerów i kiełbas. Jest to pozytywny krok w kierunku zakazu stosowania nazw produktów pochodzenia zwierzęcego w odniesieniu do produktów roślinnych imitujących mięso lub laboratoryjnie hodowanych produktów białkowych.
Przyjęto również poprawkę 147, która zapewni, że produkty pochodzące z UE będą pozyskiwane w ramach zamówień publicznych, a produkty z oznaczeniem geograficznym będą traktowane priorytetowo. Poprawka ta została przyjęta 527 głosami za i 76 przeciw.
Komunikat prasowy z sesji plenarnej w linku >>>
Źródło: KRIR


