Informujemy, że zgodnie z rozporządzeniem Komisji (UE) z dnia 29.01.2025 r. (2025/158) od 19 sierpnia 2025 r. zmianie ulegną najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd w 38 produktach mających istotne znaczenie dla polskiego rolnictwa.

 

Na ryzyko powstania przekroczeń szczególną uwagę należy zwrócić przy uprawach porzeczek, sałat, endywii o liściach szerokich, szpinaku i boćwiny, dla których najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP/MRL) substancji czynnej acetamipryd od 19 sierpnia br. zostaną obniżone do poziomu oznaczalności (0,01 mg/kg).

Poniżej szczegółowy wykaz poziomów NDP/MRL przed i po wprowadzone zmianie:

Uprawa Obecnie obowiązujący NDP/MRL (mg/kg)

NDP/MRL

(mg/kg) po zmianie

Jabłoń i grusza 0,4 0,07
Czereśnia 1,5 0,8
Morela 0,8 0,08
Brzoskwinia 0,2 0,08
Porzeczki 2,0 0,01*
Agrest 2,0 0,7
Borówka wysoka 2,0 0,7
Malina 2,0 0,6
Winogrona 0,5 0,08
Sałata 1,5 0,01*
Pomidor 0,5 0,06
Ogórek 0,3 0,05
Kapusta głowiasta 0,4 0,03
Endywia 0,4 0,01*
Szpinak 0,6 0,01*
Boćwina 0,6 0,01*

*- wskazuje granice oznaczalności.

Obniżenie NDP powoduje, że plony z tych upraw, zawierające przekroczenia przedstawionych powyżej wartości, nie będą mogły być oferowane do sprzedaży w Polsce oraz w pozostałych państwach członkowskich UE, tak w formie świeżej jak i w postaci mrożonek.

Link do strony EU z NDP.

Źródło: MRIRW

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.