Dnia 14 stycznia 2022 r. we współpracy AGRO LIR Sp. z.o.o. z Rolniczą Spółdzielnią Produkcyjną Zagroda, panie i panowie z Koła Gospodyń Wiejskich w Widniówce w ramach otrzymanej dotacji z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, uczestniczyli w szkoleniu - kursie masarskim.

W trakcie kursu, uczestnicy mieli okazję zapoznać się z wiedzą z zakresu obróbki i przetwórstwa mięsa wieprzowego. Począwszy od profesjonalnego podziału tuszy, poprzez rozpoznawanie klas mięsa, sposobów peklowania oraz tajników wyrobu wędlin według prastarych receptur, niezmiennie stosowanych w masarni należącej do Spółdzielni.

Kurs odbył się dzięki Adamowi Bojarskiemu - Prezesowi RSP Zagroda, a jednocześnie członkowi Zarządu Lubelskiej Izby Rolniczej, który skoordynował działania zarówno natury formalnej jak też praktycznej.

Na zakończenie kursu, przewodnicząca KGW w Widniówce - Marta Gawron, w imieniu uczestników, złożyła podziękowania za przekazaną wiedzę oraz życzyła dalszej, owocnej współpracy pomiędzy instytucjami okołorolniczymi, a organizacjami działającymi w środowiskach wiejskich.

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.