Seminaria informacyjne dla pracowników i kierownictwa ośrodków doradztwa rolniczego rozpoczęły kolejny etap realizacji projektu „Platforma Żywnościowa SELLFOOD.” Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przygotowuje prawie sto takich spotkań w całym kraju. – Chcemy dotrzeć do rolników, producentów rolnych, przetwórców, eksporterów, ale także do przedstawicieli placówek dyplomatycznych, wszystkich, którzy są potencjalnie zainteresowani importem pszenicy z Polski oraz firm zajmujących się obrotem zbożem na skalę międzynarodową – mówił podczas pierwszego z cyklu spotkań zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Wojciech Kędzia.

Platforma Żywnościowa jest to giełda stworzona na wzór giełdy papierów wartościowych, ale obracająca nie akcjami, lecz produktami rolnymi.

Podstawowym jej założeniem jest zwiększenie konkurencyjności polskich podmiotów sektora rolno-spożywczego, zarówno na rynku krajowym, a także w przyszłości na rynkach zagranicznych.

W swojej wersji pilotażowej Platforma zajmie się obrotem pszenicy.

Sprzedawać za pośrednictwem Platformy będą mogli zarówno mali rolnicy prowadzący rodzinne gospodarstwa jak i wielcy potentaci oferujący duże partie pszenicy. Platforma ułatwi tez dostęp do surowca o ustalonej, najwyższej jakości wszystkim potencjalnie kupującym zarówno małym przetwórcom, jak i potentatom czy eksporterom.

- Na początku Platforma będzie uzupełnieniem tradycyjnych kanałów dystrybucji, ale z czasem, jestem przekonany, dla wielu producentów, przetwórców i eksporterów będzie to główne miejsce obrotu pszenicą. – mówił dyrektor Kędzia.  

Polskie rolnictwo jest rozdrobnione, wielu producentów oferuje małe partie produktów. Przez to nie może dostarczyć jednolitych jakościowo, dużych partii towarów. Oferowanie małych ilości przekłada się zaś na niższe ceny, które na domiar złego podlegają częstym wahaniom rynkowym. Eksperci z Departamentu Innowacji Krajowego Ośrodka Rolnictwa przygotowującego projekt Platformy Żywnościowej zwracają uwagę, że to nowe narzędzie w handlu produktami rolno spożywczym może zniwelować wszystkie te czynniki zwiększające niepewność zbytu i ceny, a co za tym idzie ryzyko produkcji.

Platforma rozpocznie swoją działalność w marcu 2020 roku i na początek będzie prowadzić pilotażowe sesje dla pszenicy. Po pomyślnym zakończeniu pilotażu planowane jest uruchomienie komplementarnego rynku transakcji terminowych pszenicy, a w przyszłości także innych, trwałych produktów rolnych.

Nad prawidłowościami transakcji czuwać będzie prowadzące projekt konsorcjum na czele z Giełdą Papierów Wartościowych w Warszawie.

Projekt Platforma Żywnościowa jest projektem strategicznym ujętym w  „Strategii na rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.)”, Programie Rozwoju Głównych Rynków Rolnych w Polsce na lata 2016-2020  oraz Planie dla wsi – ochrona/rozwój/wsparcie i finansowany przez Narodowe Centrum Badań i  Rozwoju w ramach Programu „Społeczny i gospodarczy rozwój Polski w warunkach globalizujących się rynków” GOSPOSTRATEG zgodnie z umową GOSPOSTRATEG 1/285521/2/NCBR/2018”

Źródło: KOWR

W związku z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (znanym też jako „RODO”) pragniemy poinformować Cię, w jaki sposób przetwarzane są dane osobowe pozostawiane przez Ciebie podczas korzystania z portalu lir.lublin.pl. Wszystkie informacje na ten temat znajdziesz w zakładce Ochrona danych osobowych. Klikając „Kontynuuj”, zamykając ten komunikat lub przechodząc do portalu wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych, w tym w plikach cookies, przez Lubelską Izbę Rolniczą. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach przeglądarki.