W dniu 15 lipca 2018 r. w Bogucinie odbył się Piknik Wieprzowy Mazowiecko – Lubelski, którego celem była promocja wysokiej jakości produktów z mięsa wieprzowego produkowanego w naszym regionie. Piknik został sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Piknik rozpoczął się w ulewnym deszczu, jednak niebo wkrótce się rozpogodziło i stadion w Bogucinie zaczął się zapełniać.
W namiocie piknikowym została przygotowana degustacja produktów z mięsa wieprzowego. Licznie przybyłych gości częstowano świeżo upieczonymi prosiakami oraz wieloma innymi potrawami z wieprzowiny. Kamery TVP3 Lublin relacjonowały przebieg imprezy, w tym porcjowanie i degustację pieczonej wieprzowiny oraz porady kucharzy na temat przygotowywania mięsa wieprzowego. Licznych wywiadów telewizji udzielali min: Wojewoda Lubelski prof. Przemysław Czarnek, Prezes LIR Piotr Burek, Wiceprezes LIR Gustaw Jędrejek, Członek Zarządu LIR Antoni Szczepaniak.
Wraz z poprawą pogody przybywało coraz więcej gości. Uczestnicy Pikniku otrzymywali bezpłatnie broszury informacyjne dotyczące wieprzowiny, biuletyny Lubelskiej Izby Rolniczej, a także prasę z branży rolniczej.
Dla najmłodszych zorganizowano konkurs plastyczny o tematyce pikniku z nagrodami, zaś dla starszych dzieci przewidziano turniej piłkarski, którego zwycięzcy otrzymali piłki.
Imprezę umiliły atrakcje Festiwalu Wieprzowiny, Mleka i Miodu organizowanego przez Gustawa Jędrejka i Stowarzyszenie „Wspólnota Garbowska”, a zwłaszcza wystąpienia Wojewody Lubelskiego Przemysława Czarnka i wielu innych gości. Skoczne melodie zapewniło Koło Gospodyń Wiejskich „PIOTROWIANKI” z Piotrowic Wielkich. Na scenie zaprezentował się także chór „NADZIEJA” z Michowa oraz dzieci ze Szkoły Podstawowej im. Wandy Chotomskiej w Bogucinie. Przybyli goście mogli wysłuchać koncertu Chóru i Orkiestry Kameralnej „IUBILAEUM” pod dyr. Tomasza Orkiszewskiego z Lublina oraz zespołu „RETRONOVO”.
Po występach artystycznych w zorganizowanej strefie kibica transmitowano mecz finałowy Mundialu 2018.
Podczas pikniku pracownicy Lubelskiej Izby Rolniczej przybliżali potrzebę obecności mięsa wieprzowego w diecie człowieka oraz promowali polskie mięso wieprzowe, jako zdrowy i naturalny produkt najwyższej jakości.
Więcej zdjęć i informacji nt. ww. wydarzenia zamieszczono na stronach poniżej:
http://naszgarbow.pl/wieli-sukces-festiwalu-wieprzowiny-mleka-i-miodu-bogucin-2018-zdjecia/
http://www.kowr.gov.pl/o-kowr/informacje-z-regionow/festiwal-wieprzowiny-mleka-i-miodu-w-bogucinie